Posted in

Bazocelularni karcinom kože – Simptomi, dijagnoza i lečenje

Bazocelularni karcinom kože

Evo me, jednog letnjeg dana, stojeći ispred ogledala, primećujući malenu, ružičastu flekicu na obrazu koja nije htela da nestane. Svi smo mi ponekad skloni zanemarivanju sitnica na našoj koži, dok ne shvatimo da te „sitnice“ mogu biti mnogo ozbiljnije.

Bazocelularni karcinom kože je jedna od tih stvari koje počinju kao male nepravilnosti, ali mogu doneti velike promene ako ih ne primetimo na vreme.

Ovaj tekst je posvećen svima koji se suočavaju sa time i onima koji žele da nauče kako da ga preventivno spreče i uspešno leče.

Ključne Tačke

  • Bazocelularni karcinom kože je najčešći oblik karcinoma epiderma.
  • Simptomi mogu uključivati crvenkastu flekicu ili ružičasti čvorić sa krasticom.
  • Prevencija bazocelularnog karcinoma uključuje zaštitu od UV zračenja.
  • Rana detekcija i tačna dijagnoza su ključne za uspešno lečenje.
  • Operativni zahvati su često metoda izbora za potpuno uklanjanje tumora.
  • Melanom i ne-melanomski kancer kože su drugi značajni oblici raka kože sa kojima se često upoređuje BCC.

Simptomi Bazocelularnog Karcinoma Kože

Razumevanje simptoma bazocelularnog karcinoma je ključno za ranu dijagnozu i efikasno lečenje ovog najčešćeg tipa kožnog tumora. Ovi simptomi se često manifestuju na delovima kože koji su najviše izloženi sunčevoj svetlosti, kao što su lice, vrat i ruke.

Crvene ili ružičaste flekice

Jedan od prvih simptoma bazocelularnog karcinoma mogu biti crvene ili ružičaste flekice na koži. Ove promene često izgledaju kao osip ili trnci, i mogu se postepeno širiti ili menjati svoj oblik i boju. Ukoliko primetite ovakve nepravilnosti, važno je da se obratite dermatologu za dalju dijagnozu bazocelularnog karcinoma.

Čvorići sa krasticom

Čvorići sa krasticom su karakterističan simptom koji može ukazivati na prisustvo bazocelularnog karcinoma. Ove male izrasline često imaju perlastu ili voštanu površinu i mogu biti bolne. Krastica može povremeno otpasti, ali ako se čvorić ponovo formira i ne zarasta, to je signal za ozbiljnu kontrolu kože.

Svetli ožiljci ili ranice

Svetli ožiljci ili ranice koje se ne zaceljuju takođe mogu biti upozorenje na bazocelularni karcinom. Oni često izgledaju kao male rane ili ulceracije koje se ne zatvaraju, ili ožiljci koji se postepeno menjaju. Ovaj simptom je često zanemaren, što odlaže odgovarajuću dijagnozu bazocelularnog karcinoma.

Izvori