Blog

Projekat Jači od straha kao “Živa knjiga”

U kraljevačkoj biblioteci posetioci su mogli 28. novembra da “pozajmljuju žive knjige“ – žene iz različitih društvenih grupa koje su, svaka na svoj način, sa njima podelile svoje zanimnjive i teške životne priče, učeći druge da je strah – loš prijatelj.

Reč je osobama sa invaliditetom, feminiskinjama, žrtvama porodičnog nasilja, ženama koje su preživele karcinom, romkinjama koje su bile „žive knjige“ u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu. Organizator ovog događaja „Živa biblioteka“ je udruženje „Fenomena“, a sama akcija je deo kampanje „Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja“.

Jedna od „živih knjiga“ bila je Vesna Bondžić koja je pobedila karcinom dojke i nosila je naziv našeg edukativnog projekta „Jači od straha“. Vesna je u okviru ove akcije obavila preko četrdeset razgovora sa posetiocima ovog događaja.

Da je akcija itekako uspela potvrđuje i poruka jedne od učesnica Zorane Milovanović koju je poslala Vesni Bondžić:

„Samo da Vam se zahvalim što  ste danas ispričali meni i mojim drugaricama Vašu priču. Mnogo smo slušale o tome preko televizije, ali nas ništa nije dotaklo kao kada smo smlušali Vas i gledli v! Otvorili ste nam nova shvatanja o životu i na tome Vam mnogo hvala. Izvinite što smo Vas samo nemo slušale i posmatrale i ništa progovorile… Možda su neke od nas zaboravile da Vam se zahvale kad smo odlazile, ali to je zato što smo bile pod utiskom koji ćemo pamtiti do kraja zivota. Hvala Vam što ste izdvojili 20 minuta Vaseg života i time učinili 20 minuta našeg zivota značajnim za nas i naš budući zivot. Do neba Vam hvala!“