Blog

MOVEMBER – mesec muške podrške borbi protiv kancera testisa

Svake godine u novembru, veliki broj muškaraca ne brije svoje brkove i bradu. #NoShaveNovember, ili Movember, je internet fenomen koji na prvi pogled izgleda kao vid zabave, ali s druge strane krije nešto ozbiljnije.

Popularno nazvan „Movember“, novembar je mesec u kojem muška populacija širom sveta na neobičan način ističe važnost samopregleda i prevencije raka prostate od kojeg najčešće obolevaju muškarci iznad 50. godine starosti.

Godine 1999. je grupa ljudi u Adelejdu, u Južnoj Australiji, došla na ideju da pušta brkove kako bi podržali muški deo populacije u širenju svesti o važnosti prevencije u borbi protiv opake bolesti. Izraz „Movember“ nastao je od kombinacije izraza MO (deminutiv od reči brkovi) i NOVEMBER, a od 2003. godine, kako pokazuju rezultati, svest o raku prostate i depresiji kod muškaraca koju izaziva ova bolest dobija globalni značaj.

Prostata je žlezda koja je smeštena blizu mokraćne bešike. Ona ima funkciju plodnosti. Rak prostate predstavlja spororastući tumor ili drugim rečima, maligni oblik tumora. Kao i ostali maligni tumori, rak prostate se u najgorem mogućem slučaju može proširiti na ostale organe. On može metastazirati na kosti, pluća i jetru.

Rak prostate se može uočiti samo ako muškarci napipaju kvržicu na prostati. U naprednoj fazi on može pritisnuti mokraćnu cev, što može dovesti do problema priliom mokrenja ili recimo isprekidanih mlazova.

Kao i u ostalim oblicima ove teške bolesti, izuzetno je važan preventivni pregled.

Izazov zvani ’Movember’ ima i svoja pravila, posebno među poznatim ličnostima širom sveta. Svaki od učesnika dužan je da objavi svoju fotografiju najkasnije 31. oktobra, a sledeću bilo kada u novembru, najkasnije do poslednjeg dana u ovom mesecu.

Najveću podršku među poznatim ličnostima pokret ’Movember’ svake godine dobija, mahom, iz zemalja zapadne Evrope, Velike Britanije, SAD-a i Australije, a Fondacija istog imena koja stoji iza projekta do sada je od priloga prethodnih godina prikupila gotovo milijardu američkih dolara, od čega je finansirano čak 1,000 programa za prevenciju karcinoma kancera u 21 državi širom sveta.

Među najpoznatijim podržavaocima ’Movember’ pokreta ove godine su Simojn le Bon, kod nas poznat kao vođa grupe Duran Duran i fudbaler engleskog Arsenala Teo Wolkot. A ko je sve ovog novembra pružio podršku možete videti na zvaničnoj Instagram stranici https://www.instagram.com/movember/?hl=en